Szczur wędrowny

Kategoria gatunkowa: Gryzoń

Nazwa łacińska: Rattus norvegicus

Rodzina: Myszowate

 

Opis:

Dorosłe osobniki osiągają na ogół długość 180-250mm. Długość ogona wynosi 160-210mm, i jest on nieco krótszy od ciała. Odchody mogą okazać się przydatne do identyfikacji gryzonia; w przypadku tego gatunku mają kształt pestki oliwki, są spiczasto zakończone, o długości około 20 mm. Górna część ciała jest brązowa, spodnia natomiast białożółta.    

 

Zachowanie:

Szczur norweski rozmnaża się przez cały rok przy sprzyjających warunkach.  

 

Region:

Szczury te pochodzą ze Środkowej i Wschodniej Azji, do Europy trafiły w XVI – XVII wieku, obecnie są rozpowszechnione w Polsce.    

 

Środowisko

Często żyją na zewnątrz, na polach oraz ziemiach uprawnych. Wdzierają się także do budynków i budowli w poszukiwaniu pożywienia.  

 

Ryzyka:

Przenoszą ponad 45 rodzajów chorób, zanieczyszczają wodę, żywność oraz środowisko naturalne. Powodują straty w zakresie plonów, magazynowanych produktów żywnościowych oraz zasobów należących do zakładów produkujących żywność.

 

Szczur norweski nieustannie żuje twarde, niejadalne materiały. W ten sposób ściera szybko rosnące siekacze. Jest gotów przeżuwać wszystko, co znajdzie się na jego drodze, powodując w ten sposób duże zniszczenia. Często także oddaje mocz i kał, zanieczyszczając otoczenie.    

Polecane produkty

Racumin Foam Rodentycyd

Racumin Foam

Piana

Gotowa do użytku pianka do zwalczania gryzoni w...

Zobacz produkt

Other Problems

Brown Rat

Gryzonie

Gryzonie są prawdopodobnie najbardziej znaczącymi...

Zobacz szkodnika
House Mouse - Bayer Pest Control

Mysz

Myszy zamieszkują obszary porośnięte gęstą trawą lub...

Zobacz szkodnika