Muchy

Muchy to szkodniki kosmopolityczne, przemieszczające się na duże odległości, występujące szczególnie często w gospodarstwach rolnych oraz w domach.

 

Mucha domowa jest nosicielem  nicieni, a także takich chorób, jak:

  • Dyzenteria
  • Wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego
  • Tyfus
  • Cholera
  • Gruźlica

 

Muchy konsumują dowolne pożywienie w stanie stałym, które da się rozpuścić – może to być zarówno wilgotna, gnijąca materia, jak i jedzenie przeznaczone do konsumpcji przez ludzi.

 

Muchy rozmnażają się szybko; charakteryzuje je wysoka mobilność. Metody eliminacji są ukierunkowane na przerwanie cyklu życia w stadium larwalnym lub po osiągnięciu dojrzałości.

 

Zachowanie odpowiedniego poziomu higieny jest niezbędne, aby ograniczyć liczbę miejsc wylęgania i dostępnych źródeł pożywienia. W warunkach domowych należy przykrywać pojemniki z odpadami, nawóz w gospodarstwie powinien być jak najbardziej suchy, a miejsca przedostawania się much należy zasłonić siatkami, uszczelnić lub zasłonić.

 

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, warto sięgnąć po insektycydy w połączeniu z wysokim standardem higieny. M.in. należy wykorzystać larwicydy do spryskania nawozu oraz spraye powierzchniowe, obszarowe i przynęty zawierające insektycyd do eliminacji osobników dorosłych.